
Namn: Magdalena Lindberg Eklund
Roll: Utredningsstrateg
Avdelning: Teknik och Utredning
Hur har din resa sett ut på Sydvatten?
Jag har jobbat med vattenfrågor hela livet, det är något av ett kall! Jag ger inte upp så lätt och dras till jobb där det finns många perspektiv på samma fråga. Detta var vad som även drog mig till Sydvatten 2014, då jag släppte taget om förra arbetsgivaren Länsstyrelsen. Hoppade helt enkelt. Ingen livlina, bytte tvärt sida från myndighetsperson till verksamhetsutövare. Och fick verkligen ett helt nytt perspektiv på både vattenfrågan och arbetssättet i stort!
Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Jag är utredningsstrateg som jobbar med lite av varje på Sydvatten. Jag är ett miljöstöd i våra projekt och i driften och tar hand om de myndighetskontakter som krävs på miljösidan. Jag svarar på remisser från myndigheter och har kontakter med vattenråden. Jag jobbar även med vattenskyddsfrågor och skogsfrågor mm kopplade till vårt markinnehav.
Min vardag består mycket av pappersarbete, varvat med dagar ute vid våra vattenverk och våra sjöar, samt även dagar ute vid våra ledningsprojekt. En viktig del av mitt jobb går ut på att förklara för Länsstyrelsen och andra myndigheter vikten av vårt arbete och även vilken påverkan olika åtgärder vi gör har på omgivningen. Helt enkelt skaffa de nödvändiga tillstånd och dispenser vi behöver för att kunna komma framåt och utveckla vår verksamhet i den riktning vi vill. Jag känner mig ibland som en ”curlare” som sopar isen för att curlingstenen ska kunna nå sitt mål.
Vad är det bästa med att jobba som Utredningsstrateg på Sydvatten?
Jag har stor frihet att styra upp mina dagar och känner att jag jobbar med en viktig och meningsfull samhällsfråga – dricksvattenförsörjningen för 1 miljon skåningar. Dricksvattenfrågan är komplex och sträcker sig över flera ämnesområden och flera dimensioner, vilket gör arbetsdagen spännande och medför att man även vidareutvecklas i sitt arbete. Det är intressant att följa försörjningsfrågan både från ett nerifrån-upp perspektiv och ett uppifrån-ner perspektiv och inse att det inte blir något dricksvatten producerat om inte dessa två frågor går hand i hand. Det är även fantastiskt att arbeta med kollegor som alla har lite olika bakgrund och kompetens men alla brinner för samma sak och känner stort ansvar för att dricksvattenproduktionen ska fungera både i det korta och i det långa perspektivet. Jag har blivit ödmjuk inför vilket ansvar vi på Sydvatten har för att alla delar i produktionen ska fungera. Allt från intagspumpar, ledningar, olika processteg i vattenverken, hantering av vattenverksslam till övergripande försörjningsstrategiska frågor, politik, klimatförändringar, markanvändning, vattendomar och sjöregleringar. Bra dricksvatten är en komplex fråga som kräver eftertanke och reflektion!